Elektrik sistemleri bakımı özellikle oluşabilecek arzıları önceden tespit etmeye yönelik yapılmaktadır. Zaman içerisinde elektrik kabloları ve sistemlerinde oluşabilecek yıpranmalar ve cihazların eskimesi nedeniyle gerçekleşebilecek bozulmalar işletmenizin durmasına neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak elektrik sistemleri bakımlarının yapılması gerekmektedir. Özellikle görünmez bir enerji ile beslenen elektrikli cihazlarda arıza tespitleri ve müdahaleler, mühendislik bilgisine sahip ekipler tarafından yapılmalıdır. Elektrik ile çalışan tüm ekipmanlarınız hakkında bilgi sahibi olmak ve daha önceden elektrik ile çalışan bu aletlere müdahale deneyiminin bulunmuş olması arızaların hızlı bir şekilde tespit edilmesini ve doğru şekilde onarılmasını sağlamaktadır.
Teknoserv yıllardır yüzlerce proje deneyimine sahip mobil ekipleri ile elektrik sistemlerinizde 7/24 bakım, onarım ve anlık müdahale işlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Düzenli olarak yerinde yapılacak incelemeler ile işletmenizin elektrik sistemleri hakkında detaylı raporlamasını sunmaktadır. Elektrik sistemlerinizin çalışma durumu ile ilgili raporlamalara göre alınabilecek tedbirleri, yapılması gereken iyileştirmeleri önceden tespit eder ve personelinizin elektrik müdahalelerinde uyması gereken kurallara karşı eğitimlerini gerçekleştirir.
Aydınlatma tesisatın kirlenmesi ve yıpranması aydınlatma verimini en çok etkileyen iki unsurdur.
Armatürlerin lambaları, reflektörleri, kapak camları düzenli olarak temizlenmelidir. Temizleme periyodu kirlilik miktarına ve armatür tipine bağlıdır. Aydınlatma seviye ölçümü yapılmalı ve seviyede % 15 veya % 20 düşme olduğunda, aydınlatma armatür temizliği yapılmalıdır.
Temizlik, belli bir grup için, ampul değişimi ile birlikte hedeflenerek yapılırsa ekonomik olabilir. Çok kirli ortamlarda, ara temizlik yapılabilir. Armatörlerin temizliği, sıklıkla yapılmalıdır.
Yıkama yöntemi silmeye göre daha etkilidir. Temizlik için armatür imalatçısı talimatlarına
uyulmalıdır. Güçlü temizleyicilerden kaçınılmalıdır.
Ampul ömrü uzadıkça verimi düşer. Ampullerin tipine göre ömürleri değişir. Bu nedenle
değişim süresi de değişmektedir.
Ampul değişiminde, ya tek ampul değişimi, yada grup değişimi yöntem olarak kullanılır. Tek değişim ampulün ömrüyle ilgilidir. Grup değişimi, ampul verimi % 70-80 değerine düştüğünde veya aydınlatma seviyesi istenen değerin altına indiğinde yapılır. Armatür temizliği ile grup değişimi birlikte ekonomik olmaktadır. Bu esnada bağlantılar, armatür kapakları, askı takımları kontrol edilmelidir. Ampul ve balast değişiminde marka ve tip ihtiyaçları veya imalatçı önerileri dikkate alınmalıdır.
Lamba, ışık rengi, gücü, ve gerilimi yeni takılacak ampul ile aynı olmalıdır. Enerji tasarrufu
amacıyla yapılan değişimlerde aydınlatma şiddeti, ışık kalitesi gibi tasarım bilgileri
unutulmamalıdır.
Enerji tasarrufu armatür ve ampul tipinin değiştirilmesi ile sağlanabilir. Bu konuda armatür
üreticilerinin önerileri dinlenmelidir.
Ampul ve balast ömrü ve aydınlatma seviyesi verilen gerilim değerinde geçerlidir. Akkor
Flamanlı lambalarda gerilimin % 5 yükselmesi ışık şiddetini % 18 arttırmakla birlikte, ampul
ömrünü % 50 azaltır. Gerilimdeki % 5 düşme ise ışık şiddetini % 18 azaltırken, ampul ömrünü % 195 arttırır.
Flüoresan lambalarda balast akımları sınırlamaya, gerilimi düşürmeye yarar. Gerilimin
yükselmesi balast ve ampul ömrünü azaltır. Sık açma kapama lamba ömrünü azaltır.
Cıva buharlı bazı balastlarda, çıkış gerilimi için kademeli uçlar bırakılmıştır. Balast ve ampul
ömrü gerilim arttıkça düşer. Düşük gerilimde ise lamba sönmeleri meydana gelir.
Ayrıca aydınlatma tesisatlarının bakımı yapılırken bağlantı noktaları ve anahtarların temizliği yapılmalı özelliğini kaybeden ve deforme olmuş aygıtların bozulması beklenmeden yenisi ile değiştirilmelidir.
Lamba ve balastların Bakımı
Flüoresan lambaların sık yakılması lamba ömrünü azaltır ve balast arızalarına yol açar. Lamba yanıp sönmeye başlayınca değiştirilmelidir. Bu sorunu çözmez ise balast yenilenmelidir.
Flüoresans armatürlerde sigorta akımları balasta uygun seçilmelidir.
Metal Halide lambaların Bakımı
Bu lambalarda iki cam tüp iç içedir. İç tüp kuartz camdan mamuldür. Bu tüpte sıcaklığı 1100º C yi bulan ark meydana gelir. İç basınç oldukça yüksektir. Sıcaklık ve basınç nedeniyle yanlış kullanım sonucu çatlamalar meydana gelebilir. Devamlı yanan bölgelerde haftada bir kez ampul söndürülmez ise çatlama olayları artar.
7/24 Bakım Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız
Aydınlatma bakımı aydınlatma sistemlerinin doğru şekilde seçilerek uygulanması ile başlar.
Aydınlatma sisteminin uygulama amacına uygun olarak standartlar; teknik özellikleri, ölçüm yöntemlerini ve sınır değerleri belirlemektedir. Aydınlatma armatürleri uygulama amacına uygun ve standartlarda belirtilen teknik özellikleri sağlayacak şekilde seçilmeli ve test edilmelidir.
Uygulamanın sürdürülebilir olması açısından ürünlerin standartlara uygunluğu gereklidir. Aksi halde LED aydınlatma ürünlerinin seçim sebebi olan daha az enerji tüketimi, daha az bakım ve daha uzun ömür gibi avantajlar yerini performans kayıpları yüksek bir uygulamaya bırakabilmektedir.
Standartlar ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından hazırlanmakta ve yayınlanmaktadır. IEC (International Electrotechnical Comission) da 1906 senesinde Avrupa da kurulmuş, tüm elektrik, elektronik ve ilgili teknolojiler için standardizasyon ve uygunluk değerlendirme çalışmaları ile hizmet veren global bir kuruluştur. IEC üyeleri ulusal komitelerdir. Türk Standarları Enstitüsüde Türkiye yi ilgili kuruluşta temsil etmektedir. IEC yayınları dünya da ve ülkemizde ihale ve sözleşme hazırlanması sırasında ulusal referans ve standardizasyon olarak kullanılır.
Teknoserv aydınlatma sistemleri bakımında periyodik bakım takip sistemi sayesinde düzenli olarak ölçümlemelerini ve kontrollerini gerçekleştirerek enerji kayıpları ve cihaz arızalarının önüne geçmenizi sağlamaktadır.
Orta Gerilim Şebekeleri Nedir?
Orta gerilim şebekeleri 1000 volt (l kV) ile 35 000 volt (35 kV) gerilimler arasındaki şebekelerdir. Bu şebekeler yüksek ve çok yüksek gerilim şebekeleri ile alçak gerilim şebekelerinin birbirine bağlanması işleminde kullanılır.Yüksek gerilimlerin direkt olarak abonelere verilmesi izolasyon ve güvenlik açışından uygun değildir.Bu sebeple yüksek gerilimler uygun değerlere indirilerek orta gerilim şebekelerine bağlanır.Orta gerilim şebekeleri küçük şehirler ve sanayi bölgelerine elektrik enerjisinin taşınmasında kullanılır.Orta gerilim şebekeleri şehirlerin girişindeki dağıtım trafolarına bağlanır.Buradan abonelere dağıtılır.Türkiye’de kullanılan orta gerilim şebekelerinde 10, 15 ve 33 kV’lik gerilimler kullanılmaktadır.
Orta gerilim şebekelerinde kullanılan enerji nakil hatlarının
(ENH) uzunluğuna göre hat gerilimi tespit edilir. Buna göre şu genellemeyi yapabiliriz. 10
km’ye kadar olan uzunluklarda 3 ile 10 kV, 20 ile 30 km arasındaki uzunluktaki hatlarda
10-20 kV, 30 ile 70 km arasındaki uzaklıklarda 20-35 kV’luk gerilimler kullanılması uygun olurken 70 km’yi geçen uzunluktaki hatlarda yüksek gerilimler kullanılmaktadır.
Orta Gerilim Hücreleri
SF6 Gazlı kesicili hava izoleli ve yalıtımlı olup OG/AG Dağıtım merkezlerinde OG Bölümünde ve Trafo merkezlerin de 12 KV ‘ya kadar kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Yük ayırıcısı ve topraklama ayırıcısı arasında bulunan mekanik kilit sayesinde yanlış manevra yapma olasılığı yoktur.
Kumanda kısmı ayrı muhafaza dolap ile röle ve koruma ekipmanlarına sahip olup ön yüzünde kapı kısmında enerji hattını gösteren diyagrama sahiptir.
SF6 gazlı teknoloji, açma-kapama sırasında aşırı gerilimler yaratmadığı için kapasitif ve endüktif akımlar gibi sistemlere zorluk çıkaran akımları, parafudrlara ihtiyaç duymadan başarı ile kesmektedir.
Tesislerin beklenmeyen arızalar nedeniyle anlık duruşlar ve aksamalar yaşamaması için, her tesis düzenli olarak bakıma alınmalıdır. Bu bakım uygulamalarının başında ise termal kamera ile bakım çalışmaları gelmektedir.
Termal Kamera, çeşitli sektörlerde kullanılan, ısıl değişkenlerin bulunduğu alanların ya da parçaların normalin üzerindeki sıcaklıklarını ya da soğukluklarını ölçebilen ölçüm cihazıdır.
Güç sarfiyatı yapan veya ileten tüm ekipmanlar arızalanmadan önce ısınırlar ve infrared enerji (ısı) yayarlar. Temassız ölçüm cihazları olan termal kameralar nesnelerin yaymış oldukları bu görünmez infrared enerjiyi algılayarak elektronik sinyale dönüştürdükten sonra, kamera ekranında termal görüntü şeklinde gösterirler.
Termal kameralar bizim gözümüzle göremediğimiz fakat çok ciddi problemlere neden olabilecek küçük problemleri net olarak görmemizi sağlar. Ayrıca gözle gördüğümüz bazı problemlerin ise çok aciliyetinin olmadığını düşünürüz fakat termal kameralar çok daha derin boyutta bilgileri bize vererek durumun ciddiyetinin yüksek olduğunu da gösterebilir.
Yılın her günü 24 saat çalışan sanayi tesislerinin sürekli çalışıyor olması gerekir. Bu durmaksızın çalışma şartlarında sizin için termal kameralar en iyi yardımcınız olacaktır. Sonuçları hızlı üreten, çok daha iyi, çok daha verimli ve çok ucuz olan bu cihazlar karşılaşacağınız problemler de sizlere çok daha hızlı çözüm şansı tanıyacaktır.
Orta Gerilim Sistemleri ile alınan elektriğin normal kullanıma uygun voltaja dönüştüren ve kullanılacak alanlara yönlendirilmesini sağlayan yapılara Alçak Gerilim Panoları denmektedir
Alçak Gerilim Panoları yönetmeliğe ve şartnameye uygun şekilde tasarlanmalı ve montajı gerçekleştirilmelidir.
Teknoserv, Alçak Gerilim Panoları bakımının düzenli olarak yapılmasının yatırımlarınızda oluşabilecek zararların ve kayıpların önüne geçilmesini sağlayacağını belirtmektedir. Teknoserv pano bakım çalışmalarında şunları uygulamaktadır:
– Termal kamera ile bütün sigorta, klimens ve bakır bara ısı kontrolleri
– Kablo kesit kontrolü
– Akım ölçümü
– Sigorta kapasite ölçümü
– Klimens bağlantı uygunluk kontrolü
– İnsan koruma ve yangın koruma
– Kaçık akım koruma rolelerinin sisteme entegrasyonu
– Pano içi kablolarda renk düzeni kontrolü
– Topraklama kontrolü
Teknoserv Alçak Gerilim Panoları bakımı esnasında iç temizlik ve pano malzemesi yenilemelerini yapmaktadır.